torsdag, februari 04, 2010

Konsten att vara snäll

Jag har läst boken "Konsten att vara snäll" av Stefan Einhorn. Det var en lättläst och nyttig bok. Känner igen mycket av vad som står. Konflikter är till exempel aldrig bra, det bara skapar problem i stort och smått. Jag var lite fundersam först för han hade så många exempel tagna från sitt eget liv som läkare. Men det kan också finnas snällhet som leder fel som när Neville Chamberlain skrev ett fredsavtal med Hitler och Hitler svarade med att anfalla Polen.
De sista sidorna är mycket om att ha Empati och hjälpa andra utan att kräva något i gengäld. Det är en mycket läsvärd bok.
Det lönar sig att göra lite extra på arbetet.
"Det bästa sättet att hantera konflikter i regel är med ett mått av snällhet, tolerans och varför inte kärlek." (Stefan Einhorn, Konsten att vara snäll, s. 175.)

Etiketter:

Stopp i växeln vid Floda

Idag var det bara en grad kallt, men mycket snö att cykla genom. Tåget var i tid till Alingsås, men i Floda var det stopp i fem minuter, sedan kröp tåget fram till Jonsered och där var det stopp igen och sedan var det stopp i Svenäs för ett godståg hade fått stopp i växeln. Tåget blev nästan 40 minuter sent. Jag fortsatte läsa "Konsten att vara snäll" av Stefan Einhorn. När jag kom till biblioteket gick jag genast upp och berömde Jelena för att hon varit en bra arbetsledare under alla åren i Haga.

På morgonen hade vi morgonmöte. Jag hann faktiskt registrera en hög tidskrifter.

*öppenhet.
*kvalitet.
*samhällsengagemang.

Är tre viktiga punkter att tänka på för oss.


Efter att ha läst "Konsten att vara snäll" började jag genast berömma folk jag kom på. Tyckte till exempel att E.H. borde ha beröm för sin positiva attityd. När jag säger till någon ny att "Hans är trevlig", så svarar de ofta "Vem är det?".


På eftermiddagen var jag Rörpostmästare. Jag började med att gå till det ödsliga rummet som kallas Hum.Fack. Ställde in en broschyr på tyska av Nelly Sachs och två på engelska av någon Lytton.


(Nu har Turbo Reine fått en tjej till att skoja med. Så fort jag går förbi hans pliktrum så hörs skratt och flams. Men det är ju bra att ha roligt på jobbet.)


Jag funderar fortfarande om jag ska gå tillbaka till blogg.se där de flesta av mina vänner känner till adressen? Eller också spelar det ingen roll?

Pulsade iväg till gymmet efter jobbet. Det var en bra träning med bröst och lår. Växlade några ord med en glad tjock kille jag sett. Han hade nyss tagit busskörkort och tyckte det var jobbigt med folk som klagade på att han inte höll tidtabellerna när det var snö. Jag sa att det får han strunta i i det här vädret. Jag kunde sagt mer om hur det är att köra buss men det gavs inte tid till det.



Etiketter:

onsdag, februari 03, 2010

Snö i växeln växeln resulterade i tågstopp

Snöade hela morgonen och på dagen. Tåget var i tid till Alingsås, men i Floda var det stopp. Konduktören ropade ut att det bara skulle ta fem minuter sedan skulle Banverket vara färdiga med sopning. Men tåget blev stående en halvtimme på spåret. Förskräckligt stressande när flexminutrarna tickar iväg. Sedan gick det i snigelfart till Göteborg eftersom tåget hamnade bakom ett lokaltåg. Hörde en läkare som ringde och bokade om tider för patientmöten och lärare som fick boka om lektioner. Tåget var ju fullt.
Medan jag stod och väntade på spårvagn träffade kom min pendlarkompis Katja.
-Men det är ju inte ditt fel om tåget står still en halvtimme på spåret. Annat hade det ju varit om du försovigt dig eller haft en festkväll och blivit sen? sa Katja.
-Ja det är sant, sa jag.
Måste ha en bra bok när sådant här trist händer. Stefan Einhorns bok "Konsten att vara snäll" är ganska bra. Det lönar sig att vara snäll och du mår bättre. När tåget är i väldigt god tid till Alingsås börjar jag ana att något inte står rätt till...

På bibliotket hämtade jag beställningar från bland gamla samlingarna. Upptäckte att jag hade fått en beställning borta i det mörka rummet som kallas Hum.Fack. Det var Mice and Men av John Steinbeck. Det gick relativt fort att hitta den. Då var det värre med en på juridik, en förordning. Lite isländsk språkvetenskap och en del gammal filosfi.
På eftermiddagen ställde jag upp böcker. I ett hörm vid Do-hyllan, psykologihyllan, satt en ung dam och åt något ur en Sia-glassförpackning. Jag sa naturligtvis ingenting, bara log och tänkte på gräddlikörglass.

Hemma plöjde jag fram med cykeln till Ica. Jag köpte yoghurt, grape, pasta och bröd för helgen.Dock glömde jag köpa kiwi.

Etiketter:

tisdag, februari 02, 2010

Drivor av snö

Hade fallit några decimeter snö på morgonen. Vid stationen puttade jag cykeln genom en hög snödriva.

Tåget var i tid, men det var så fullt med folk att en del fick stå.

På biblioteket skötte jag utskicket med beställningar från rörposten. Det var många fjärrlån så jag fick hjälpa till på 6b och 8a. Fick gå en promenad till det ensliga rummet Hum.Fack borta i en kulvert. Ställde upp en Litt Fran och en Litt Grek, en gammal Medea av Euripides hade någon lånat. Det är inte så dumt borta i ensamheten i Hum.Fack.
Tog fram en bok om Emblematik från 1600-talet långt nere i en gång i de gamla samlingarna. Hittade ganska bra. De jag letade mest efter var några juridikböcker.

Tog friskvårdstimme efter jobbet. Trönade rygg och axlar. Hälsade på en Iranier som inte varit där på ett tag. När jag var färdig pulsade jag tillbaka och hämtade två kassar med skräp som jag skulle cykla till återvinningen med.
-Gå inte ut och släng skräp i det här vädret, sa Kristina.
-Jo jag måste, sa jag.
Snön yrde ner när jag cyklade iväg i mörkret. Fick trycka cykeln igenom en driva. Hjulspåren snöade igen direkt. Men det måste göras.



Snön vräkte ner hela dagen

Etiketter:

måndag, februari 01, 2010

Cyklade i decimeterdjup snö

När jag tog fram cykeln klockan sex på morgonen stod en man och skottade utanför. Tåget var en minut försenat in till perrongen, men det var i tid till Göteborg. Konduktören var en trevlig trotjänare som jag kände igen och hälsade på. Han hade en gammaldags SJ-mössa på sig. (Jag minns en gång för flera år sedan då han bara lade en han på axeln och viskade något i örat på några skråland fyllossar och de somnade direkt efter att konduktören sagt något).

Var på periodika på morgonen. Det låg en hög med häften som jag registrerade. En hög med byte slutet mag, en hög med byte öppet mag, sedan köp slutet mag och köp öppet mag. Sedan ska alla högarna mätas.

Efter lunch tog jag spårvagnen till tandläkaren. Utanför Burgårdens gymnasium såg jag grupper med tjejer som delade cigarretter. Till och med två med hijab.

-Hur tycker du det känns? frågade tandläkaren.
-Det k-känns bra... men hag äter nog lite för mycket godis.
Åh herre Gud, jag är ju 50 år och jag kryper som en barnunge för tandläkaren. Nåja, jag hade i alla fall inga hål.

Tog tvåans spårvagn tillbaka. Vid Brunnasparken låg en kvinna på alla fyra i snömodden och tiggde. Vilken förnedring för att kanske få en 50-öring?

Tåget hem 17.07 var försenat redan när jag kom till stationen. Hoppade på ett som gick 17.27 i stället. Det kom fram före det som jag tänkte åkt med. Jag slapp stå och frysa på perrongen utan kunde fortsätta läsa "Konsten att vara snäll" av Stefan Einhorn. I och för sig bra, många exempel på att vara snäll och göra gott. Men jag tycker kanske att mycket av det som skrivs borde vara självklart för vuxna människor.
Jag kom hem ungefär samtidigt som min underbara fru. De har tagit bort möjligheten att ha flex på hennes jobb. Ingen förstår varför?

Etiketter:

söndag, januari 31, 2010




Konstutställning i Borås med Lars Lerin


Första gången jag såg en tavla med Lars Lerin var jag såld. Det var tavlor av honom på Akvarellmuseet i Bohuslän. Jag tyckte det var så fantastiskt bra med de mörka och färgerna med de naturtrogna motiven. Mörkret och de raka linjerna skildrar vemodet Sverige. På en tavla var det emellertid en orientalisk matta med som en spännande kontrast. Jag rekommenderar verkligen den här utställningen i Borås.


Tavla av Lars Lerin från Konstutställningen i Borås.

Efter en stunds diskussion tog vi bussen till Borås. Jag har egentligen inget emot att köra i snöyra. Men det var kanske lika bra att åka med en skicklig busschaufför. Vi hann ta en fika med en kopp kaffe och en semla. Kristina tog te och en degig kanelbulle.

Etiketter: