lördag, januari 30, 2010


Läst ut sista Brevet hem", det vill säga sista delen av Utvandrarna


Igår blev jag klar med Vilhelm Mobergs bok "Sista brevet hem". En fantastisk dramatisk serie böcker om en femilj som flyttar till Minnesotha i USA på 1860-talet. Från början åker de ju över atlanten för de blir illa behandlade i Sverige och det är missväxt. De vågar ta steget över och får ett mycket bättre liv. Hela serien är egentligen en kärlekshistoria också. I "Sista brevet hem" dör Karl Oskars fru Kristina. Då dör en del av honom också. När han beskriver hur han kammar sig och rakar sig och klär sig fin när han går till sin frus grav måste man vara gjord av sten om inte tårarna börjar rinna.


I "Sista brevet hem" beskrivs också Amerikanska inbördeskriget och det är konflikter mellan indianerna, det vill säga ursprungsbefolkningen. Starkt var också att hon som kallades för sockenhora, Ulrika i Västergöhl, i Sverige får upprättelse i USA. Hon gifter sig med en präst och blir rik.


Hela serien är en suverän svit böcker, som alla borde läsa.

Plöjning i Påboda i Småland. Min farfar Knut klappar hästen Olle.



Sjön Gerdsken i Alingsås januari 2010

Etiketter:

Nya uppgifter för mig som bibliotekarie



Denna kalla vargavinter har det varit besvärlikt att tågpendla mellan Alingsås och Göteborg. Bara förseningar, trasiga tåg och rälsbrott.


Eftersom jag inne i en ny era i mitt krokiga liv som bibliotekarie tänkte jag prova Blogger igen ett tag, som byte i stället för Blogg.se .som jag haft i flera år. Det nya med mitt bibliotekariearbete är att jag börjat med Periodika. Det vill säga jag jobbar 50 procent med tidskrifter på Göteborgs universitetsbibliotek. Vad jag gör så regeistrerar jag mest utländska tidskrifter. Det känns ganska bra för jag har läst lite engelska, spanska, tyska, franska och ryska. Jag är ingen språkbegåvning men jag har i alla fall försökt lära mig dessa språk hyggligt. I min ålder tycker jag de flesta arbetsuppgifter är roliga.

50 procent arbetar jag med att ta fram böcker på bokvåningarna. Det är inte så enkelt som det låter för du klarar det inte utan att följa en karta. Det är miljoner böcker som finns i labyrinter av salar. Annorlunda böcker, inte de vanliga böckerna som går att köpa i pocketbokhandeln. I fredags kämpade jag länge med en gammal handskriven beställning i filosofi. Jag glömde bort att om jag fastnar med en beställning ska jag gå vidare med de övriga så personen i Rörposten, som sitter som spindeln i nätet och skickar ut beställningar, inte blir försenad.

Vinterbad i Boden för tio år sedan. Min fru kommer från boden. Då var det 17 grader kallt. När jag går i pension ska jag börja vinterbada på allvar.

Etiketter: